Saturday, November 20, 2010

Hari ahad itu

Hari ahad itu aku menyedut udara pagi
Hari ahad itu aku menyanyi
Hari ahad itu aku bermain gitar
Hari ahad itu aku tersenyum
Hari ahad itu aku ketawa
Hari ahad itu aku malu-malu
Hari ahad itu aku cakap yang bukan-bukan
Hari ahad itu aku jadi pemandu berhemah
Hari ahad itu aku gembira
Hari ahad itu aku sedih
Hari ahad itu aku takkan lupa
Hari ahad itu aku akan simpan
Hari ahad itu aku akan jaga
Hari itu aku tersenyum kembali..

Wednesday, November 17, 2010

Anak ayam

Muzik Seven Collar T-Shirt bertajuk summary keluar dari speaker berkuasa rendah aku.

Maggi yang tadi panas bertukar sejuk.




Aku diserang nyamuk sebesar anak ayam.Bukan sekor tapi 4 ekor.Berdasarkan tempat-tempat serangan yang mereka lakukan,aku agak ni bukan nyamuk kelas bawahan ni.
Tanpa buang masa aku amik senjata kimia yang aku dah standby awal-awal bawah katil.Memang menempah maut sebelum ajal punya nyamuk ... tapi aku tiba-tiba tak jadi kerana ...





nyamuk juga makhluk tuhan

Sunday, November 14, 2010

Kita sememangnya berbeza




"It's too bad that stupidity isn't painful"

- Anton LaVey

Thursday, November 11, 2010

Kenapa sangat serius?




Don't thank me for insulting you, it was a pleasure.

Saturday, November 6, 2010

10 bebudak paling geli abad ini

1.Bebudak salam 1 malaysia
-serius aku tak boleh terima ungkapan ni.Apa maksud dia pun aku tak tau.Apa neraka jumpa orang cakap benda ni.Sampaikan kat dalam tv,radio asal nak mula tugas mesti cakap benda yang sama.patriotik sangat ke bila cakap macam tu?Gua tak pernah jumpa negara lain cakap salam 1indonesia,good 1america,ohaiyo ichinihonggo.Memang negara aku sangat patetik.Boleh sapa-sapa bagitau aku macam mana kita nak jawab bila orang ucap salam 1malaysia kat kita?


2.Bebudak fesbuk
-Ni satu lagi kes sengal.Semua benda dia nak bagitau orang.Apa dia makan,apa dia tengah buat,apa bos dia marah,apa dia tanam,pukul berapa dia nak balik kerja.Yang lagi sadis jenis yang asyik cakap dia cinta gila-gila kat awek/balak dia setiap 2 minit.Tau la lu ada pasangan.Ada juga jenis luah perasaan sedih ke,tak puas hati ke untuk tagih simpati orang ramai.Tiap-tiap hari repeat benda yang sama.Yang aku heran ada juga malaun nak respon balik.Ada yang buat-buat simpati,ada yang bagi nasihat,ada yang ‘like this’.Hentikan le buat benda camtu.Serius nampak huduh dan buruk untuk budak yang dah berumur 20 tahun ke atas.Dari pemerhatian aku kebanyakan yang buat benda gamprang ni adalah yang jenis online 24jam takpun online guna pc pejabat.


3.Bebudak yang nyamar jadi alim
-Aku tau dunia ni dah tak lama tapi tak perlu la nak nasihat orang kalau diri sendiri pun tak berapa betul.Baik guna ilmu yang seciput tu untuk kebaikan diri sendiri.Setakat ulang cakap benda yang sama,adik tiri aku pun boleh.Aku tau la aku ni setan juga kadang-kadang tapi setakat nak tunjuk pandai dalam hal islamik ni baik tak payah.Ustaz lu tak ajar apa itu keikhlasan?Kalau ada salah tegur,ni takda buat apa-apa pun tiba-tiba kena sound.Pastu tarik topik black metal,sejadah berdiri,pokok berwajah.Lepas dah abis bagi ceramah boleh lak dia dok ngumpat-ngumpat,dok carut-carut kat gambar orang lain.Lu tau apa itu maksud munafik?


4.Bebudak indie terutamanya hardcore
-Setakat ada rambut macam noh,sam,ketkoben,tomok,faizal tahir(sekadar beberapa nama) tak payah la nak tunjuk bagus depan orang ramai.Tunjuk lu ada band,tau tulis lagu jiwang,pakai tshirt Mak saya Indie,mak awak Hindi.Hoodie Topshop jingga sambil berskinny hijau,berkacamata bingkai merah disusuli kasut Everlast kuning.Usung awek cun berambutemoberleggingbermulutitik ke gig.Macam gua tak tau je lu dulu shuffler.Untuk budak HC pula,lu tak perlu la 24 jam nak pakai tshirt mengerutu,design tengkorak warna warni bersaiz gergasi sebagai bukti seorang hardcore yang beretika.Aku tak pernah tengok Ian pakai baju macam tu pun.Apa?lu tak kenal siapa Ian MacKaye tu?


5.Bebudak juruhebah radio
-Aku tak tujukan pada semua tapi segelintir yang berkenaan teristimewa kepada stesen radio yang kononnya tak main lagu dari luar.Cakap macam celaka.Merepek bukan-bukan sambil syok sendiri.Pilih lagu pun ikut trend semasa.Dah tu tak abis-abis nak buat ‘trademark’ tersendiri.Lu nak buat kerja ke nak jadi terkenal?Cukup la dengan lambakan sampah realiti tv yang dah ada sekarang ni.Sekarang puak ni pun dah berebut-rebut nak jadi selebriti.Orang bayar gaji untuk suara lu bukan muka lu.Sila lebih peka dengan situasi ni.Sudah la iklan lagi banyak dari lagu.


6.Bebudak wartawan
-Setakat nak buat orang stim baca ‘berita’ lucah dalam akhbar,baik orang download kat redtube.Lebih bervariasi dan bersari.Orang beli akhbar pasal nak tau perkembangan dalam dan luar negeri,politik,jenayah,peluang kerja,saham,sukan,intisari rancangan,nombor ekor,cerita apa kat panggung bukan nak baca cerita haruan rogol siakap,teman laki rogol sambil rakam guna henfon nokia 3310,kambing beramai-ramai rogol pelancong asing dari Australia,Kasim terogol dirinya sendiri ketika sedang tidur(sekadar beberapa tajuk muka depan).Tapi heran juga tengok tagline dia ‘akhbar no 1 di 1malaysia’.Untuk wartawan majalah kecik,lu lebih true kalau tulis cerita hantu susu di Temerloh,toyol di Baling,mak lampir di Pontian.Tak banyak nak kena study.Lu boleh kencing apa saja.Tak ada orang nak bantah pun.Punya bangang pergi tulis Iron Maiden dan My Chemical Romance tu band black metal,kebanyakan influence band Skinhead kat 1malaysia ni adalah Daughtry dan Manbai,Second Combat sebarkan ajaran sesat dengan berzikir suara iblis sebelum memulakan persembahan.Buat kena gelak saja.Pada wartawan hiburan pulak,lu memang pondan homoseksual sampai bila-bila.

7.bebudak MLM
-Asal jumpa mesti nak buat muka orang berada,mulut sentiasa manis dan tersenyum.Lepak nak tempat yang berwi-fi je sambil tunjuk video bukti kekayaan yang melimpah ruah.Apa gua peduli bila lu tunjuk video R34,350z,z4 dok tersidai tersusun banyak-banyak tepi jalan.Setakat guna modal yang sama sejak 20 tahun dulu baik hentikan la leman.Setakat ni aku tak pernah jumpa lagi bebudak MLM yang pernah datang kat aku dulu datang jumpa tunjuk hasil pulangan modal yang dia labur dulu.Yang datang meminjam ramai la.Kalau lu kaya sangat,sedekah la 7,8 ribu kat setiap masjid di Malaysia ni.Baru gua percaya.Yang pasti hari perjumpaan,mesti suruh kita order apa saja.Siap ofer belanja makan lagi.

8.Bebudak DSLR
-Lagi gabak kamera tergantung kat tengkuk,lagi true fotografer.Ada yang sanggup tak makan selama 6 bulan semata-mata nak ikut trend semasa.Walaupun kadang-kadang bukan semua fungsi kamera tu dia tau.Guna kamera canggih tu untuk amik gambar awek dia tengah makan,ambik gambar dia sendiri dari angle atas atau juga dikenali sebagai posisi myspace(bagi nampak hidung mancung dan berdada montok) takpun dalam tandas/bilik persalinan pusat membeli belah depan cermin.Ada gak buat amik gambar dengan pasangan masing-masing sambil berlaga pipi dan bakal diupload ke fesbuk untuk di tag.Yang aku heran kebanyakan gambar dia mesti akan ada DSLR tergantung kat tengkuk.Takkan lu cukup mewah untuk beli 2 buah dslr kot.

9.Bebudak sekolah
-Tarik telinga sikit silap haribulan cikgu tu makan penampar.Tu belum sebat bontot depan perhimpunan lagi.Boleh kena saman 3 juta tak pasal-pasal.Dah tu pergi sekolah nak nampak mewah dan berjenama.Kasut kalau boleh nak yang jenis tapak licin.Senang nak shuffle bila cikgu masuk kelas lewat.Rambut mesti nampak stylo.Kalau boleh kasi karat lagi ramai orang respek.Yang tak mampu tu sekadar beli gel rm5 buat rambut super saiya.Beg sekolah nak ikut kawan-kawan.Lagi banyak warna lagi dia berkenan.Indie katanya.Lawa kat mana gua pun tak tau.Macam lahanat.

10.Bebudak rempit
-Duit semua abis bikin motor.Korek block,tebuk paip,tukar karburetor,kepak handle,buang cermin sisi,lekat sticker orang asli amerika dan pekida kat motor.Asal malam minggu mesti tunjuk hero depan polis.Sekarang ni dah pandai meragut dan curi motor pulak.Mungkin pasal tak ada duit nak bikin motor takpun tak ada duit nak beli ganja.Pengarah pilem pun rajin buat filem puak ni atas dasar pengajaran dan keinsafan.Gua nak tanya bekas mekanik spanar jaya dan usop aslam jr.Berapa ribu mat sempit yang keluar panggung bertukar insaf terus bawa motor 50km/j dan berenti di lampu merah.Yang aku tau balik siap berlumba ramai-ramai lagi sambil mengajuk dialog-dialog bodoh filem tadi yang dirasakan oleh mereka sangat stylo,kreatif dan urban.kesian Pak Mat balik kerja kena tahan sekatan jalan raya pasal polis syak dia mat rempit.



Maaf 1malaysia,hamba ter-emosi pulak.

Friday, November 5, 2010

Membesar bersama mereka

5-8 tahun


Ultraman


Aku tersangatlah obses dengan ultraman dari suria baja hitam,space cop gaban, flashman, maskman, cybercop, power rangers.Faktor utama adalah kerana ultraman lebih besar dari KLCC dan boleh terbang.Lagipun penciptaan ultraman nampak lebih realistik disamping rekaan sut yang garang lagi kacak.Ultraman pertama aku kenal bernama Ace(tiada pertalian darah dengan AC Mijal) diikuti oleh Taro,Seven,Jack.Jones,Astra,Leo,Great,Zoffy,Scott,Chuck.Kotak permainan aku dipenuhi oleh kaum kerabat pejuang ultra ni.Sampai setiap kali bergambar mesti nak buat posing ultraman tengah fire resaksa.Sangat best dimainkan sambil berbaring.


Teenage mutant ninja turtle


Satu lagi makhluk khayalan yang aku obsess adalah ninja turtle dan watak kegemaran aku adalah Leonardo.Dia seorang ninja penyu berasaskan 2 batang katana.Memiliki fikiran tajam,cekap bermain pedang dan ketua bagi adik-adiknya.Walaubagaimanapun ianya tidak mampu memenuhkan kotak permainan aku pasal harganya yang mahal dan tidak dijual secara cetak rompak di pasar malam.Pernah terdetik untuk mewarnakan badan aku warna hijau bagi membuktikan pada kawan-kawan yang aku seorang true ninja turtle.Permainan ni aku main waktu sedang mandi.2 jam dalam bilik air.Cowabunga!!


Lego


Permainan paling inteligen pernah dicipta manusia.Aku boleh leka bermain benda ni sehari suntuk tanpa mempedulikan waktu makan,waktu mandi,waktu berak dan waktu tidur.Selalunya ciptaan aku lebih terarah ke arah robot dimana kawan-kawan aku lebih suka ke arah kenderaan.Warnanya yang beraneka ragam menarik perhatian kanak-kanak sebaya aku untuk bermain ataupun masukkan dalam mulut.Kelemahan paling ketara adalah apabila ciptaan 3hari 2malam anda terjatuh ke atas lantai,berkecai dan berselerakan.Rasa macam nak lari laju-laju langgar dinding.


Contra


Sesiapa yang boleh jumpa aku cakap dia tak kenal apa tu Contra.Antara legasi permainan video paling terkemuka.Menjadi hobi aku bermain sampai lebam.Aku guna konsol Superboy dulu.Jenis yang kena masuk tape dari atas.Memang mengujakan melihat kebolehan dia membunuh beribu musuh menggunakan senapang yang takkan kehabisan peluru.Orang jahat paling aku tak suka adalah sharpshooter dan stage paling susah adalah dalam perut alien.Game ni lebih terasa kebestannya jika dimainkan secara partner.Sambil main boleh berebut bagi arahan pada partner masing-masing.Ada juga kawan-kawan aku suka mencarut bila mati kena tembak.


9-11 tahun


Tuju Kasut


Aku tak tau apa nama panggilan kat tempat lain tapi serius aku rasa nak demam kalau tak main permainan ni setiap petang.Cara permainannya yang sedikit taktikal dan boleh dimainkan secara multiplayer menambahkan lagi kerancakannya.Siapa yang tak tau atau tak pernah main,anda memang shuffler.Walaupun dimainkan dengan selipar,nama permainan ini lebih kacip dipanggil tuju kasut.Ada setengah tempat dimainkan dengan bola tapi aku lebih gemarkan selipar.Lebih Malaya dan sangat sedap untuk dibalingkan pada pihak lawan.Lagi-lagi selipar yang keras tapaknya.Memang pemuda berbaju putih akan menjadi sasaran utama.


Guli


Sapa tak tau apa itu guli,gua uppercut tengkuk dia.Selain faktor harga guli yang murah,permainannya juga menarik perhatian aku.Memang best bila dapat tayang kat kawan-kawan yang kita ada banyak guli.Aku simpan guli aku dalam bekas gula-gula.beraneka warna dan mengeluarkan bunyi yang mengilukan pihak lawan jika digoncang-goncang.


Tudung Tin


Ini satu lagi kes tajuk tersilap.Walaupun namanya tudung tin,permainannya adalah berasaskan tudung botol tidak kira botol coke ataupun mirinda.Dimainkan dengan 5 keping(apa penjodoh bilangan bagi tudung botol?).Aku malas nak cerita macam mana cara nak main.Try la google sendiri.Cuma jika sekali pandang mirip kepada permainan batu seremban versi yang lebih kejantanan.Keindahan permainan ini terletak pada trik-triknya yang unik lagi merbahaya pada jari-jari anda.


Bola Kertas


Fifa manager versi klasik.Antara permainan yang paling mendapat ulasan luas.Memerlukan sedikit kerajinan dan kesungguhan.Cara untuk main adalah dengan membuat player menggunakan kotak ataupun manila kad.Aku guna kotak koko krunch.Nak lagi best,setiap player dilukis jersi dan nama bagi setiap pemain.Tiang gol dibuat dari kulit buku sekolah dan bola dibuat dari kertas buku garis sekolah.Memerlukan kemahiran menepuk yang hebat.Kebanyakan gol dijaring dari luar kotak penalti.Juga terdapat mode trow in,own goal,heading,passing,penalty,hand fault.Serius genius sapa yang reka permainan ni.


12-13 tahun


Gasing


Menjadi kewajiban bagi setiap lelaki mempunyai sebiji gasing di dalam poket.Siapa takda kira pondan.Gasing aku warna biru tapi aku spray kaler hitam bagi nampak jahat.Ramai geng-geng aku dan aku tak suka guna gasing kayu pasal senang berkechai kalau kena pangkah.Gelanggang permainan adalah tanah lapang depan rumah.Memang fenomena waktu ni.Sampaikan orang tua pun datang tengok.Ada yang datang bagi semangat,ada yang datang buka cerita dia champion masa kecik.Sapa tah nak dengar.Gasing adalah antara permainan yang aku paling loser dari mana-mana permainan pernah aku main.


Pepsi Kola
Tak tau mana pengasas permainan ni dapat nama.Mungkin dia tengah mabuk pasal minum campuran pepsi dengan koka kola.Cara permainan pun ada unsur-unsur orang mabuk gak.Antara permainan paling 18seramganas pernah aku main.sememangnya bermotifkan keganasan luar biasa.Antara permainan paling mak aku anti pasal bila balik rumah,kasut sekolah mesti hitam.Ya,permainan ini lebih kacip dimainkan di waktu rehat ketika bersekolah.Kemenangan dicapai dengan menyingkirkan pemain lain melalui sepakan sulung ke kaki pihak lawan.Tiada kad kuning atau merah disediakan.Faktor ini telah mendorong untuk berlaku pergaduhan diluar permainan.Antara permainan yang aku paling selalu kalah teruk.


14-16 tahun


Papan Luncur
Kebanyakan budak hardcore atau punk akan bermain skateboard zaman ini.Antara permainan yang paling susah pernah aku main.Perlukan latihan yang bagai nak gila disamping gangguan dari orang awam.Faktor kewangan dan kesakitan menyebabkan perjalanan karier aku terhenti di tengah jalan.Kelebihan permainan ini adalah menjadi perhatian awek-awek cun berbanding ketika bermain gasing suatu ketika dulu.Jangan suruh aku buat ollie waktu sekarang,serius aku akan nampak manusia bodoh kerana jatuh tergolek dalam keadaan yang memalukan.


19 tahun - sekarang


Playstation

Tuesday, November 2, 2010

Kenangan Silam

10 benda yang aku tau buat waktu kecik tapi sekarang dah taubat:-


1)Main guli,gasing,nyorok-nyorok,pepsi kola,aci ligan,toi,tuju kasut,tudung lemened.
2)Pakai baju mak beli.selalunya jenis warna warni dan berkolar besar.
3)Sikat rambut belah tengah nak keluar rumah.minyak rambut sekilo.
4)Naik basikal pusing taman sambil buat bunyi motor.
5)Panjat pokok sambil buat aksi monyet autism.
6)Bagi surat cinta kat awek minta biodata.
7)Main gelongsor sambil turun kepala dulu.
8)Dengar lagu-lagu KRU sebelum tidur guna walkman jenis kaset.
9)Bawa keluar ayam goreng makan depan kawan-kawan kat padang.
10)Kumpul biji getah,pemadam,kad judi tikam,gelang getah,guli,tudung lemened.


Sekarang :-


1)Main ps2,main game pc,main game fesbuk,main game henpon
2)Baju mau bundle,takpun baju band.Paling garang cop sendiri.
3)Sikat dengan jari.lagi semak lagi kacak.
4)Naik motor sambil buat bunyi kereta.
5)Pokok pun tak pandang.
6)Bercinta dalam alam maya.
7)Papan gelongsor buat port tidur.
8)Dengar lagu Ten 2 Five sebelum tidur guna henpon.
9)Bawa keluar Dunhill makan depan kawan-kawan.
10)Kumpul cd,dvd,kotak rokok,rottw,flyer,tag,buku independen.


Kadang-kadang aku rasa macam nak try buat balik aktiviti waktu kecik aku.mana tau aku akan nampak lebih awet muda.

Monday, November 1, 2010

Jangan dengar lagu setan




Wargh..preghh..wekk..bwart…yearghhhhh………


Kedengaran keras suara vokalis sebuah kumpulan muzik dari barat seiring dengan alunan bunyian keras hasil janaan gitar dan dram. Bunyi papan kekunci juga menyelit pada sesetengah part. Bunyi biola menambahkan lagi aura setan. Aku dari tadi dok terhangguk-hangguk sambil tangan mengetuk-ngetuk paha.


“ Elok sangat la dengar lagu-lagu camtu. Tak beri manfaat langsung dekat kau. Buat tambah dosa lagi ada la. Apa salahnya dengar lagu Siti ke, Rabbani ke, Wali band ke. Boleh dengar sepatah-sepatah apa dia sebut. Muzik pun sedap. Ni apa benda dia sebut pun kau tak tau. Dah tu bukan reti nak rendahkan volume tu kalau dengar. Kumpulan apa hang dengar ni. Mesti lirik dok kutuk-kutuk Islam takpun dok puja-puja setan. Apa tajuk lagu ni? “


Gerimis Mengundang, makcik..”