Friday, September 30, 2011

kultur pang

Etika D.I.Y (Do It Yourself) merujuk kepada etika berdikari dengan melengkapkan tugas-tugas diri sendiri berbanding mengharapkan orang lain yang lebih berpengalaman untuk melengkapkan diri anda. Ia menggalakkan idea bahawa orang biasa boleh belajar melakukan yang lebih baik dalam perkara dia fikir adalah mustahil. Secara semula jadi, sikap DIY memerlukan pengikut yang mencapai pengetahuan yang diperlukan untuk menyelesaikan tugas yang diberikan. Tanpa ini, DIY bukanlah satu dogma yang berkesan. Istilah ini boleh merujuk kepada 'melakukan' apa-apa pun, termasuk peningkatan dan pembaikan, pertolongan dan usaha kreatif.

Kemuncak etika ini adalah dalam memperkasakan individu dan masyarakat dengan menggalakkan pekerjaan pendekatan alternatif apabila berhadapan dengan halangan-halangan birokrasi atau masyarakat dalam mencapai objektif mereka. Bukannya memperkecilkan atau menunjukkan penghinaan untuk pengetahuan atau kepakaran arus perdana, tetapi sejarah telah menunjukkan etika D.I.Y menjuarai purata individu dalam mencari dan kepakaran untuk diri sendiri. Daripada menggunakan perkhidmatan orang lain yang mempunyai kepakaran bertauliah, pengikut-pengikut DIY berorientasikan dalam mencari pengetahuan untuk dirinya sendiri.

Dalam cabang kebudayaan punk, etika DIY terikat dengan ideologi punk dan antikonsumerisme, yang membawa maksud sebagai penolakan keperluan untuk membeli barangan atau menggunakan sistem atau proses yang sedia ada. Aku ambil contoh dari segi muzik apabila boleh dikatakan sejak tahun 1970-an, band punk yang baru muncul mula merekod muzik mereka sendiri, menghasilkan album sendiri, mengagihkan kerja-kerja mereka sendiri dan memperkenalkan ruangan bawah tanah yang hanya dilakukan di rumah dan bukannya di tempat tradisional bagi tujuan mengelakkan tajaan korporat disamping bertujuan mendapatkan kebebasan dalam berprestasi.

Hari ini, berfesbuk juga perlulah mempunyai etika D.I.Y-nya yang tersendiri. Cara kita up status, cara kita tinggal komen, cara kita bahan orang, cara kita ayat makwe, semuanya ada cara dan gaya yang betul. Gaya dan ejaan bahasa yang kita gunakan juga perlu diambil berat tahu? Status macam mana boleh nak like, video macam mana boleh nak pos, gambar makwe macam mana boleh nak komen, page macam mana boleh nak join. Aku perati ramai kutu-kutu punk dah langgar etika, dah sell-off, dah tak original, dah bangfes, dah Showdown, dah Astro Warna. Semua dah jadi satu, dah jadi poser, dah jadi sama macam orang lain. Tiada lagi kekreatifan, tiada lagi warna, tiada lagi corak dan tiada langsung originaliti. Anger? Riot? Anarki? Chaos? Fight? Violen? Mayhem? Rebel? Freedom? Pride? Digniti? Celaka apa, dah lama benda-benda ni semua kena buang dalam tong sampah. Biasa la, aku paham. Dah dua ribu sebelas kan. Jangan sampai nanti terlike status sendiri sudah la ya, kawan-kawan.

“I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not.”

- Ket Kobin

No comments:

Post a Comment